Tuesday, May 28, 2024

#PRNSarawak11: PKR kata tak tipu, DAP kata mereka diperdaya

Kerusi PRN Sarawak: PKR Tak Pernah Tipu DAP

Isu PKR menipu DAP berhubung pengagihan kerusi pilihan raya negeri Sarawak tidak pernah timbul seperti mana didakwa Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, kata Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Beliau berkata, pertembungan di enam kerusi antara DAP dan PKR sepatutnya boleh dielak.

“Walaupun DAP mengumumkan kerusi yang akan ditandingi sebelum mendapat kelulusan majlis presiden Pakatan Harapan seperti mana yang ditetapkan dalam Perjanjian Pakatan Harapan, PKR terbuka untuk perbincangan sehingga tengah malam pada Ahad dengan harapan saingan tiga penjuru dapat dielak,” katanya.

Beliau menambah, bagaimanapun pihak PKR tidak menerima maklum balas daripada Guan Eng.

“Dengan kata lain, Guan Eng telah membuat keputusan untuk bertanding di semua lima kerusi tanpa mempertibangkan cadangan PKR untuk berunding dengan cara adil dan mewujudkan situasi menang-menang,” katanya Shamsul menerusi kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata, adalah menyedihkan apabila kini ada enam kerusi yang sama-sama ditandingi PKR dan DAP, termasuk Batu Kitang.

“Kesan secara langsung adalah ia tidak akan memberi laluan mudah untuk Pakatan Harapan menang, malahan akan mengurangkan peluang calon PKR, Voon Shiak Ni (Batu Kitang),” katanya.

Kata Shamsul, rundingan berkaitan agihan kerusi dijalankan dengan telus dan adil.


 Guan Eng akui ‘diperdaya’ PKR, terpaksa lawan di enam kerusi

Tindakan PKR dan DAP bertanding sesama sendiri enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke 11 hanya mengundang padah kepada pembangkang.

Ia bukan sahaja memberi peluang lebih besar kepada calon Barisan Nasional (BN) menang di kerusi tersebut disebabkan undi pecah tetapi kedua-dua parti boleh dipecat dari Pakatan Harapan (PH).

Untuk rekod ketika PH ditubuhkan menggantikan Pakatan Rakyat, PKR, DAP dan AMANAH menandatangani perjanjian bersama yang bersetuju PH hanya meletak seorang calon untuk mewakili pembangkang dalam mana-mana pilihan raya.

PH membuat peraturan itu termasuk memecat mana-mana parti yang engkar dalam usaha mereka bagi mengekalkan pakatan tiga parti pembangkang itu selepas PAS diketepikan.

Bagaimanapun, keputusan yang dipersetujuan termasuk penentuan pembahagian kerusian yang mesti diluluskan Majlis Presiden PH dilanggar pada PRN Sarawak.

Malangnya, PKR memukul gendang perang dengan mencabuli persetujuan pembahagian kerusi di Sarawak apabila bertanding menentang DAP di Mulu, Mambong, Ngemah, Simanggang dan Murum.

Ia berikutan kuasa yang diberikan oleh Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kepada parti itu di Sarawak untuk berbuat demikian.

DAP membalas dengan meletakkan calonnya menentang PKR di Batu Kitang yang sebelum ini diperuntukkan kepada PKR

Pada penamaan calon hari ini, pegawai pengurus pilihan raya di Sarawak mengumumkan PKR dan DAP akan bertarung antara satu sama lain di enam kawasan pilihan raya.

Kerusi terbabit adalah Batu Kitang, Mulu, Murum, Simanggang, Ngemah dan Mambong.

Lima kerusi lain itu sebelum ini diperuntukkan kepada DAP.

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali mengesahkan beliau memberi kuasa kepada pengerusi PKR Sarawak Baru Bian untuk mengeluarkan surat kebenaran kepada lima calon terbabit.

Di Batu Kitang, calon DAP Abdul Aziz Isa terpassa menunggu dalam kenderaannya berhampiran pusat penamaan calon sehingga PKR meletakkan calon bagi Mambong barulah beliau menyerahkan borang pencalonan.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata parti itu merasa “diperdaya”.

“Ia bukan hanya satu kerusi, ia lima kerusi. Jika satu kerusi, kita faham dan kita boleh cuba untuk melupakan tetapi lima kerusi. Bagaimana kita boleh terlepas pandang?” katanya kepada pemberita di Miri.

Sebanyak 80 daripada 82 kerusi Dewan Undangan Sarawak menjadi rebutan, selepas BN menang dua kerusi tanpa bertanding. Di bawah adalah senarai kerusi yang ditandingi oleh PKR dan DAP.

Berikut senarai enam kerusi yang jadi rebutan dan senarai calon.

Batu Kitang:

Lo Khere Chiang (BN)

Abdul Aziz Isa (DAP)

Voon Shiak Ni (PKR)

Othman Bojeng (Bebas)

Sulaiman Kadir (Bebas)

Mulu:

Gerawat Gala (BN)

Paul Baya (PKR)

Paul Raja (DAP)

Roland Dom (Bebas)

Murum:

Chuk Tai Ugun (BN)

Mathew Silek (DAP)

Abun Sui (PKR)

Stanley Ajang Bato (Bebas)

Simanggang:

Francis Harden Holis (BN)

Norina Umoi anak Utot (PKR)

Leon Jimat Donald (DAP)

Ngu Piew Seng (Bebas)

Mambong:

Jerip Susil (BN)

Sanjan Daik (DAP)

Willie Mongin (PKR)

Ngemah:

Alexander Anak Vincent (BN)

Richard Anak Lias (DAP)

Thomas Laja Anak Besi (PKR)

Joseph Jawa Anak Kendawang (Bebas)

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular