Thursday, May 30, 2024

Gelombang haba Asean kerana tindakan manusia

Panas melampau yang membakar bahagian Asia Tenggara bulan lepas sebahagian besarnya didorong oleh perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia, menurut analisis daripada pasukan saintis.

Suhu yang melonjak melebihi 40C dari India dan Bangladesh ke Thailand dan Laos adalah sekurang-kurangnya 2C lebih panas daripada yang sepatutnya tanpa perubahan iklim, menurut penyelidik yang dikaitkan dengan World Weather Attribution initiative.

Kejadian ekstrem seperti yang dilihat di Asia akan menjadi lebih kerap dan teruk sehingga pelepasan gas rumah hijau keseluruhan dihentikan, kata mereka.

Gelombang haba terburuk yang melanda beberapa bahagian di Asia Tenggara dan Asia Selatan bulan lalu, adalah ’30 kali ganda berisiko berlaku’ akibat perubahan iklim yang dicetuskan manusia. kata para penyelidik.

VIDEO berkaitan:

Beberapa bagian India mengalami suhu di atas 44C pada pertengahan April, dengan sekurang-kurangnya 11 kematian di Mumbai dikaitkan dengan strok haba dalam satu hari. Di Bangladesh, Dhaka mengalami hari terpanas dalam hampir 60 tahun.

Di Thailand, suhu rasmi tertinggi pernah direkodkan, 45.4C, dilaporkan di wilayah Tak, manakala wilayah Sainyabuli di Laos mencecah 42.9C, rekod kebangsaan sepanjang masa, kata kajian oleh kumpulan Atribusi Cuaca Dunia.

Dua kematian dilaporkan di Thailand, tetapi angka sebenar mungkin lebih tinggi kerana panas melampau menyebabkan kemasukan ke hospital meningkat dengan banyak, dengan golongan miskin dan rentan paling teruk terjejas.

Kajian baru oleh saintis iklim antarabangsa melihat purata suhu maksimum dan indeks haba maksimum, termasuk kelembapan.

Di kedua-dua wilayah, para penyelidik mendapati bahawa perubahan iklim menjadikan gelombang haba lembap sekurang-kurangnya 30 kali lebih berkemungkinan, dengan suhu sekurang-kurangnya 2 darjah Celsius lebih panas daripada yang sepatutnya berlaku tanpa perubahan iklim,” kata WWA dalam satu kenyataan.

“Sehingga pelepasan gas rumah hijau keseluruhan dihentikan, suhu global akan terus meningkat dan kejadian seperti ini akan menjadi lebih kerap dan teruk.”

Analisis juga mendapati bahawa peristiwa sebegitu di India dan Bangladesh, sebelum ini sekali dalam satu abad, kini boleh dijangka sekitar lima tahun sekali kerana perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia.

Bagi Laos dan Thailand, jika suhu global meningkat dua darjah Celcius – seperti yang akan berlaku dalam masa sekitar 30 tahun jika pelepasan tidak dikurangkan dengan cepat – kejadian ekstrem seperti itu boleh berlaku setiap 20 tahun, berbanding setiap dua abad sekarang, kata kajian itu.

“Kami melihat berulang kali bahawa perubahan iklim secara dramatik meningkatkan kekerapan dan keamatan gelombang haba, salah satu peristiwa cuaca yang paling berbahaya,” kata Friederike Otto dari Institut Grantham untuk Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, yang terlibat dalam kajian itu.

“Namun, pelan tindakan haba hanya diperkenalkan dengan perlahan di seluruh dunia. Mereka perlu menjadi tindakan penyesuaian keutamaan mutlak di mana-mana, tetapi khususnya di tempat di mana kelembapan tinggi meningkatkan kesan gelombang haba,” tambahnya.

Para saintis sebelum ini enggan untuk mengaitkan secara langsung peristiwa tertentu dengan perubahan iklim, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini bidang baru “sains atribusi”, seperti yang dilakukan oleh WWA, telah muncul.

Sesetengah peristiwa cuaca mempunyai hubungan yang lebih rumit dengan pemanasan global berbanding yang lain, dengan hubungan dengan gelombang haba dan peningkatan hujan yang agak mudah untuk dikaji.

Bagaimanapun fenomena lain seperti kemarau, ribut salji, ribut tropika dan kebakaran hutan adalah lebih rumit, menurut WWA.

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular