Thursday, May 30, 2024

Sarawak Keluar Malaysia, Kemaruk Campurtangan Asing?

forum sskm
MELANAU BLOGGER™: Ketika ini pemimpin PBB, DAP dan PKR sama-sama ghairah melaungkan slogan “Sarawak for Sarawakians”, rakyat Sarawak turut terpancing emosi kerana merasakan Sarawak hanya untuk orang Sarawak. Malangnya slogan itu hanyalah retorik semata-mata demi mengelirukan rakyat buat seketika, sedangkan pada masa yang sama mereka seperti merelakan campurtangan asing di negeri ini.
Mereka bukan khuathir dengan kehadiran kapal perang China yang sedang siap siaga dengan kedudukan lebih kurang 30 batu nautika dari perairan Sarawak, tapi yang mereka geruni adalah kalau-kalau UMNO mahupun Ibrahim Ali berpolitik di Sarawak.
Saban hari mereka bercakap tentang kekhuatiran terhadap UMNO atau Ibrahim Ali, tapi tidak pernah pun berani sentuh tentang kewujudan NGO di Sarawak yang aktif menghasut rakyat agar Sarawak keluar dari Malaysia. NGO-NGO tersebut bukan bukan saja ditaja oleh parti politik dari Malaya tapi juga menerima tajaan dari negara asing.
Tidak keterlaluan untuk mengatakan, Sarawak satu-satunya negeri di Malaysia yang secara terang-terangan menjemput entiti asing untuk mencampuri serta menentukan halatuju rakyatnya. (baca di SINI)
Entah berapa banyak NGO dari Malaya dan luar negara sedang fokus pada urusan dalaman negeri Sarawak, hasil jemputan PKR atas nama demokrasi. Ironinya pemimpin BN Sarawak turut ‘bermain’ dalam lumpur yang sama, sambil membiarkan PKR dan DAP mengelirukan rakyat.
Sudah sampai ke satu titik, puak puak asing itu secara serius dan terang-terangan melancarkan pelbagai gerakan yang mampu mengugat keselamatan negara, dengan dakyah untuk membawa Sarawak dan Sabah keluar dari Malaysia. Tapi pemimpin BN Sarawak masih lagi sibuk bercakap kononnya nak halang UMNO dan Ibrahim Ali memasuki Sarawak.
Kami bukan nak sokong Ibrahim Ali, tapi apa salahnya kewujudan Perkasa jika Dong Zong memercik api yang sama.
Sepatutnya kerajaan negeri wajar menyekat nama-nama ini dari memasuki Sarawak. Tak perlu bersandiwara tentang Ibrahim Ali atau UMNO.
Justeru kami ingin mencabar mana-mana rakyat Sarawak agar membuat laporan polis terhadap NGO-NGO ini. Mereka begitu bersungguh-sungguh untuk membatalkan perjanjian Malaysia 1963, dan mangsanya nanti adalah kita sebagai rakyat biasa.  Jika benar “Sarawak for Sarawakians”, pastikan puak-puak ini dicampak keluar!

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular