Friday, September 22, 2023

Enam maut di KM 71, Jalan Sri Aman-Kuching dekat Jaong Pantu

SRI AMAN: Enam orang maut dalam dua kemalangan berasingan yang berlaku di kawasan Jaong, Pantu dan San Raba, Batu Lintang di Sri Aman lewat petang semalam.

Kemalangan di Jaong, kira-kira 73 kilometer dari bandar Sri Aman, melibatkan lima lelaki yang sedang dalam perjalanan dari Kuching ke Sri Aman menaiki kenderaan Toyota jenis Ninja King sekitar jam 4.15 petang.

Kejadian berlaku apabila kenderaan yang dinaiki oleh semua mangsa dipercayai hilang kawalan lalu bertembung dengan sebuah treler yang datang dari arah Sri Aman.

Kelima-lima mangsa yang difahamkan masih bujang mati di tempat kejadian.

Manakala, seorang pemandu kenderaan Proton Saga mengalami kecederaan ringan apabila melanggar bahagian belakang kenderaan mangsa tersebut.

Sementara itu di San Raba, seorang wanita dari Sarikei terbunuh di tempat kejadian apabila kenderaan Proton Saga yang dipandunya bertembung dengan sebuah treler pada jam 4.30 petang semalam.

Mangsa yang sedang memandu dari arah Sri Aman menuju ke Betong dipercayai cuba memintas tiga buah kenderaan di hadapannya, namun gagal sehingga menyebabkan pertembungan dengan treler terbabit.

Manakala, salah sebuah kenderaan iaitu Isuzu D-Max yang gagal dipintas mangsa pula terbabas ke dalam parit berkenaan.

Namun, tiada sebarang kecederaan terhadap penumpang di dalam Isuzu D-Max itu.

Dalam pada itu, satu lagi kemalangan membabitkan kenderaan Perodua Kelisa dan Toyota Avanza berlaku di Sedarat, Lubok Antu petang semalam.

Namun demikian, tiada kecederaan serius dilaporkan dalam kemalangan itu.

Ketua Polis Daerah Sri Aman, DSP Mat Jusoh ketika dihubungi pemberita mengesahkan kemalangan maut di Jaong, Pantu tersebut.

 

Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat membersihkan tumpahan darah serta minyak di atas permukaan jalan akibat kemalangan maut yang membabitkan tiga buah kenderaan di KM 71, Jalan Sri Aman-Kuching dekat Jaong Pantu di sini, hari ini.

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular