Sunday, June 16, 2024

GPS akan menyokong penuh Dr M bagi membentuk ‘Kerajaan Baharu’ menurut sumber

MIRI: Gabungan Parti Sarawak mengatakan ia akan memberikan sokongan penuh kepada Tun Dr Mahathir Mohamad untuk terus menjadi Perdana Menteri, kata sumber seperti tang dilaporkan oleh The Star.

Gabungan Parti Sarawak (GPS), yang mempunyai 18 ahli parlimen di Dewan Rakyat, juga bersedia untuk memihak kepada gabungan Kerajaan Persekutuan yang baru yang diketuai Dr Mahathir jika gabungan itu dibentuk di peringkat kebangsaan, kata sumber itu.

Parti komponen GPS adalah Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP).

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Openg merupakan presiden PBB.

“Semua parti komponen GPS bersetuju bahawa GPS akan menyokong sepenuhnya Dr M.

“Dengan keadaan politik di peringkat persekutuan di Putrajaya sedang hangat, GPS dengan 18 kerusi MP mesti membuat pendirian.

“Pilihan untuk menyokong Dr M juga untuk survival GPS di Sarawak.

“Pemimpin GPS merasakan bahawa dengan pilihan raya negeri yang bakal diadakan tidak lama lagi, kepentingan GPS di Sarawak akan dilindungi dengan lebih baik sekiranya Dr M sebagai perdana menteri,” kata sumber itu.

Pemimpin GPS baru-baru ini mengadakan mesyuarat tertutup di Kuching dan membincangkan situasi politik terkini di peringkat persekutuan.

Sumber itu berkata bahawa Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bercakap mengenai hasrat Pakatan Harapan untuk menjatuhkan GPS dan menawan Sarawak dalam pilihan raya negeri akan datang – menjadi ini sebagai sumber kebimbangan berterusan untuk GPS.

Rujukan:
Tun M hadir pertemuan pemimpin BERSATU

Ketua Menteri Sarawak bincang ‘perkara besar’ bersama Ahli-Ahli Parlimen GPS di Kuala Lumpur

Empat pemimpin PKR bermesyuarat, Azmin akan keluarkan kenyataan

Dr M akan jumpa MCA esok berhubung geran TAR UC

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular