Wednesday, May 22, 2024

Bunyi Semulajadi Paling Indah Di Dunia Ditemui Di Sarawak

Taman Negara Kubah

RAKAMAN bunyi-bunyian semula jadi termasuk bunyi katak, burung dan serangga dari Taman Negara Kubah di Kuching, Sarawak, telah dinilai sebagai “bunyi yang paling indah di dunia” oleh laman web gaya hidup BeautifulNow (www.BeautifulNow.is ) yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Pemenang telah diumumkan di laman web baru-baru ini dan juga di laman web perkongsian muzik, Soundcloud.com, selepas pencarian bunyi-bunyian paling indah di dunia dilakukan selama sebulan.

Pengumuman itu telah dipetik oleh laman web gaya hidup dan alam semulajadi yang lain sebelum pengguna internet di Malaysia mula berkongsi berita itu di media sosial awal minggu ini.

Jurugambar dan jururakam bunyi Australia Marc Anderson mengemukakan rakaman, bertajuk ‘Dusk By The Frog Pond’, di bawah kategori ‘Persekitaran Liar’.

Pendengar mengundi untuk tempat teratas dari penyertaan oleh lebih 10 peserta akhir.

Pengerusi The Sound Agency, Julian Treasure, sebuah syarikat penjenamaan yang mempunyai pelanggan termasuk Harrod, Honda dan Nokia, mencipta pertandingan tersebut.

Dalam temu bual audio yang disiarkan di laman web, Treasure berkata rakaman Anderson adalah “rakaman kaya dengan kehidupan paling menakjubkan dan paling ‘hidup'” dan menyatakan ia menjadi sebab mengapa pengundi memilihnya.

Versi lengkap rakaman dan dua wawancara dengan Anderson boleh didengar dalam talian di http://www.beautifulnow.is/sound .

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular