Tuesday, May 28, 2024

Bumbung sekolah runtuh, semua pelajar selamat

KUCHING ― Bumbung kantin di Sekolah Kebangsaan (SK) Siol Kanan di sini, runtuh kira-kira pukul 12.50 tengah hari, namun tiada kecederaan dilaporkan kerana kebanyakan pelajar sudah pulang awal, selepas tamat sambutan Hari Sukan sekolah semalam.

Penolong Jurutera Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kuching, Muhammad Ariff Adnan berkata runtuhan dipercayai berlaku kerana terdapat kerosakan pada kerangka konkrit serta kerja-kerja pemasangan yang tidak menepati spesifikasi.

Beliau mengesahkan bahawa sebelum ini pihak sekolah memang sudah melaporkan kerosakan struktur bangunan itu kepada pihaknya, sekitar awal bulan ini.

“PPD juga sudah memaklumkan kepada Jabatan Pendidikan Negeri awal bulan ini mengenai situasi bangunan itu yang perlu dibaiki pada bahagian bumbung dan kerangka bangunan,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di tempat kejadian.

Sementara itu jurucakap Angkatan Pertahanan Awam memberitahu semasa kejadian, pelajar sekolah telah pulang kerana hari ini adalah Hari Sukan sekolah berkenaan, dan difahamkan sebaik sahaja bumbung runtuh, pihak pengurusan sekolah terus mengambil tindakan segera mematikan sumber bekalan elektrik. ― Bernama

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular