Friday, February 23, 2024

3 bersaudara maut, 3 cedera nahas di Selangau, Sarawak

3 maut nahas di Selangau Sarawak--

SIBU: Tiga orang maut manakala tiga lagi cedera dalam kemalangan melibatkan sebuah kereta dan sebuah kenderaan pacuan empat roda di Sungai Buluh, Selangau, 85km dari sini, semalam.

Mereka yang terbunuh di tempat kejadian ialah pemandu kereta Viva, Mohammad Rizal Lah, 42, dan penumpang Salmah Abdullah, 50, manakala isteri Mohammad Rizal, Edyana Delima Edurus pula meninggal dunia di Hospital Sibu.

Mereka yang cedera ialah penumpang kereta Viva, Edurus Abdul Wahid dan Ainatul Mahdiah Edurus serta pemandu kenderaan Toyota Hilux, Jesse Nyalu, 34.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Farhan Sufyan Borhan, berkata Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Merah, Sibu dimaklumkan mengenai kejadian itu pada 8.52 malam.

“Sebuah jentera Scania dan kenderaan pacuan empat roda dengan sembilan anggota diketuai Pengawai Bomba Majidi Tinggal ditugaskan ke tempat kejadian yang terletak berhadapan Rumah Panjang Abu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nahas dipercayai berlaku apabila Jesse yang datang dari arah Selangau, gagal mengawal kenderaannya lalu melanggar kereta yang dipandu Mohammad Rizal yang datang dari arah Bintulu, menyebabkan kereta itu terjatuh ke dalam cerun tepi jalan sedalam 1.3 meter.

3 maut nahas di Selangau Sarawak

Akibat perlanggaran itu, kenderaan Hilux berkenaan terbalik dalam keadaan mengiring.

Farhan berkata, semua mangsa dibawa ke Hospital Sibu.

Sementara itu, sebuah stor barangan lusuh dengan struktur binaan zink di sebuah kediaman di Jalan Oya di sini, musnah dalam kebakaran dipercayai akibat percikan bunga api pada 7 petang semalam.

Tiga jentera dengan 23 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Sibu dan Sungai Merah dapat mengawal kebakaran stor yang terletak kira-kira 3 meter dari rumah itu pada 7.23 petang.

Api berjaya dipadamkan sepenuhnya pada 8.06 malam.

Berkaitan - Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini/Latest

Popular